tisdag 24 mars 2020

Stormanövern 1924, del IV

Ingen ordning i skolan

.....................
Manövern ur sockenbornas tämligen respektlösa synvinkel skildras här i utdrag ur brev från makarna Maria och P.A. Rosenius till dottern Ruth, som hade lärartjänst i Hårsbäcks skola i Västerlövsta. Sammanställda av Arne Abramsson, f.d. ordförande i Västerfärnebo Hembygdsförening. 
......................

...fortsättning
Igår var det ingen ordning i skolan, för barnen bara sprang till fönstren och det fick de göra. Men jag var där och höll ordning. Tyckte det hördes väl mycket från undre skolsalen, varför jag tittade in, men ingen fröken fanns där minsann, hade helt enkelt lämnat barnen utan tillsyn, och det var mer än jag hade väntat mig.

I söndags förmiddag och eftermiddag for kungen här förbi. När han kom åter till kyrkan på eftermiddagen satte han sig och kronprinsen på en timmerhög vid Westerbergs och åt upp en smörgås, allt till folkets förnöjelse och begapande häpnad.

Kung Gustaf V vilar sig på en timmertrave i Islingby för en
stunds överläggningar om det militära läget med general Tingsten.
Foto: Arthur Österling.
Andra dignitärer var också med. När de så reste sig och skulle gå till landsvägen snubblade en general vid diket och föll framstupa, kungen likaledes, så berättade Claes Bergström i går afton.

Nyss körde de förbi med luftvärnet. Skall gå till staben och begära 10 kronor för inställd skola, med fröken får inget.
.......
fortsättning följer ...

Inga kommentarer: